top of page
Screen Shot 2021-05-05 at 20.30.31.png
Élj Angolul!

Szerinted mi történne veled, ha holnap egy amerikai városban ébrednél fel, és onnantól fogva senkivel nem tudnál magyarul beszélni, nem lennének magyar oldalak az interneten, egyszerűen minden magyar kommunikáció és bejövő információ ki lenne vonva az életedből? Viszont körbe lennél véve egy új, szívélyes társasággal, akik minden félét el akarnának mesélni neked, és veled beszélgetni. Ha elmennél bevásárolni, hallanád az vásárlók csacsogását, ha bekapcsolnád a tévét, a bemondó angolul mondaná a híreket. Hallanád ha akarnád, ha nem. 

 

Eleinte nem értenél egy kukkot sem és szinte zúgna a fejed a rengeteg ismeretlen hangtól. De egy idő után egyre többet fognál fel abból ami körülötted zajlik, ahogy az agyad átállna a másik nyelvre. E mellett természetesen valaki elmagyarázná neked a miérteket, és azt vennéd észre hogy pár év alatt folyékonyan és magabiztosan tudsz kommunikálni. 

A tanulás nagyon fontos, de ha kivonjuk a nyelvkörnyezetet az egyenletből már dőlt is a pár éves tervünk. Szerencsére van megoldás.  Mégpedig az, hogy Élj Angolul!

Más szóval, teremtsd meg a nyelvkörnyezetet magad körül.

A háttérben eddig a Retro rádió szokott meni miközben főzöl? Hallgass inkább angolul egy interjút a kedvenc színészeddel a Youtube-on. A kocsiban zenét szoktál hallgatni? Mi lenne ha olyankor hallgatnád meg a BBC híradót? Mi lenne ha megragadnál minden olyan pillanatot amikor nem zavaró, és körbevennéd magad az angol nyelvvel? Nos, az történne, hogy egy idő után észrevennéd, hogy felismersz kifejezéseket, szavakat amiket újra és újra hallasz. Az agyad passzívan beszívná a nyelvet és azt vennéd észre hogy olyan dolgokat is megértesz amiket még nem is tanultál. 

Hírek, filmek és sorozatok

Gondolom nem meglepő ha azt mondom hogy csak angolul nézz híradót és filmeket, mintha külföldön élnél. 

Rengeteget lehet filmekből tanulni. A legjobb ha olyan filmet vagy sorozatot nézel amit már láttál magyarul. Angolul nézd, angol felirattal. Ha angolul élsz, akkor magyarul nem igazán nézel többet semmit. 

Woman Using a Tablet

Hogyan tanuljunk hatékonyan?

Nem lehet úgy nyelvet tanulni, hogy hetente párszor foglalkozol vele. Ha egy kisbabához hetente egyszer -kétszer egy órát beszélnénk, talán sosem tanulná meg az anyanyelvét.

 

Ha azt mondom hogy napi egy órát kell tanulni, akkor az lesz a válaszod, hogy felejtsem el, neked nincs napi egy órád angolozni. De ha azt mondom, hogy a nap folyamán angolozz négyszer tizenöt percet, az már nem olyan elérhetetlen cél.  Ez nem csak azért jó megoldás mert belefér idő szempontjából, hanem azért is, mert soha nem telik el több mint néhány óra az angol foglalkozások között. Ezáltal folyamatosan ébren tartod magadban a nyelvet. 

 

Hogy működik az agyunk?

 

Több millió információt kap az agyunk nap mint nap. A fölösleges információt kiszűri, hiszen ha mindent megjegyezne olyanok lennénk mint azok az emberek akik emlékeznek arra hogy 1985 január 4-én hány fok volt a reggeli órákban. Az agyunk csak azt az információt jegyzi meg amit fontosnak tart. De mit tart az agyunk fontosnak?  Azt, amit rendszeresen megmutatunk neki. Mit is jelent ez? Ha bármilyen új információt beviszel, azt meghatározott időnként ismételni kell ahhoz, hogy véglegesen berögződjön. 

  1. információ bevitel

  2. ismétlés: 2 óra múlva

  3. ismétlés: 6 óra múlva

  4. ismétlés: 1 nap múlva

  5. ismétlés: 3 nap múlva

  6. ismétlés: 1 hét múlva

  7. ismétlés: 2 hét múlva

Lehet hogy már a 3. ismétlésnél megjegyzed, de a 7.-nél már biztosan.

Ne magolj!

Szavakat kontextuson belül érdemes tanulni. Nincs azzal semmi gond ha van saját készítésű szótárad amibe felírod a szavakat. De ne abból tanulj!!! Szavakat önmagukban megjegyezni nagyon kellemetlen, unalmas, és gyakran félrevezető. De ha egy olyan szöveget olvasol ami már értelmezve lett számodra, akkor a szó helyes nyelvtani használatát is megtanulod, azt is hogy a mondatban hol helyezkedik el, és hogy annak mi a magyar természetes megfelelője. Nagyon sok olyan szó van az angol nyelvben aminek a szótári megfelelője nem egyezik meg azzal ahogyan használjuk kifejezésen belül. Mutatok egy példát:

FUN- szórakozás, mulatság, jókedv- mondja a szótár. 

De ha azt akarjuk mondani  valakinek hogy : Érezd jól magad!

Azt mondjuk angolul hogy: Have Fun!

Ha bemagoltuk hogy a fun mulatságot jelent, akkor úgy fogjuk értelmezni hogy Legyen mulatságod.- ami eléggé értelmetlen. 

Olyan szintű szöveget kell tanulni aminek legalább a 80% érted, ami azt jelenti hogy a történet lényegét megérted. Ez ad annyi sikerélményt, hogy legyen hozzá kedved, és a feladat nem lesz annyira nehéz. Nagyon sokan rossz tananyagot tanulnak, nekiesnek olyan szövegnek amiből egy kukkot sem értenek, és rögtön elmegy a motivációjuk. A sikerélmény az egyik legfontosabb része a nyelvtanulásnak. Sikerélményt csak úgy lehet elérni, ha elérhető célokat tűzünk ki magunk elé, és apránként emelve a tétet, afelé elhivatottan haladunk. 

Passzív tanulás

Az ÉLJ ANGOLUL koncepció nagy része a passzív tanulás. Ami azt jelenti, hogy nem aktívan gyakorlunk, leckét olvasunk vagy feladatozunk, hanem hagyjuk hogy a háttérben szóljon, miközben valami olyat csinálunk amit nem zavar. (Pl. diót pucolunk, kocsit mosunk, hasonló mechanikai, szellemi oda nem figyelést igénylő dolgokat) Csak hallgatjuk a szöveget, és hagyjuk hogy az agyunk beszívja a nyelvet.

 

bottom of page